Amerika, kterou jsme znali, neexistuje - Vladimír Mertlík, Reflex 23

15.06.2021 08:25

Amerika, kterou jsme znali, neexistuje

Rozhovor s legendou protikomunistického odboje Josefem Mašínem (89)

 

Text: Vladimír Mertlík

Reflex 23, 10. června 2021

 

Josef Mašín - (* 8. března 1932, Praha)

- syn čs. důstojníka Josefa Mašína a člen někdejší protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů

- v roce 1945 obdržel od prezidenta Beneše čs. medaili Za chrabrost

- v roce 1953 se skupina bratří Mašínů rozhodla dostat do Západního Berlína, kde v západní zoně vyslovili zájem vrátit se do Československa jako parašutisté

- následně se stali frekventanty americké armády, do Spojených států amerických připluli lodí v březnu 1954

- po 5 letech získal americké občanství, odešel do civilu i s bratrem Ctiradem a začal se věnovat podnikání v oblasti kovů, slitin, poté letadel a nakonec v oboru počítačových čipů

- v roce 2008 obdržel čestnou plaketu předsedy vlády ČR Mirka Topolánka

 

Člověka z tvého tehdejšího mailu mrazilo. Od prezidentských voleb uplynulo bezmála tři čtvrtě roku. Jsou změny americké vnitřní politiky podle tebe tak dramatické, jak ses v listopadu obával?

Víc než po válce, kdy byla Amerika jedinou šancí a ochráncem svobody. Posledním aktem její pozice byl pád berlínské zdi, ale pak jí demografické posuny změnily tvář. Vzpomínám si, jak v únoru 1948 přišel do naší třídy na koleji Jiřího z Poděbrad třídní s tím, že „ode dneška vládne pracující lid a marxismus-leninismus bude novou biblí". Komunisté se na to připravovali od jara 1945 s pomocí Benešových dekretů a následně hrozby Lidových milicí. A dnešní Black Lives Matter (BLM) a Antifa? To jsou Lidové milice zdejších demokratů, kteří chtějí zničit americkou demokracii chráněnou konstitucí.

U nás je rozdíl mezi republikány a demokraty vnímán jako věc designu. Opravdu je mezi jejich politikou tak velký rozdíl?

Mezi špičkami ne, obě strany jsou stejně zkorumpované. Když jsem v roce 1954 přišel do Ameriky, nic takového neexistovalo. To až posledních třicet let se Amerika takhle změnila. Nejde o třídní, ale rasový konflikt s marxistickým podtextem, který narostl po nástupu Obamy, a tlak globalistů i různých progresivistických hnutí, dirigujících zmanipulované masy a takzvané menšiny. Demokracie funguje v Americe v rámci konstituce, jež dává jedinci práva a svobody neexistující jinde na světě, ale brání i nástupu tyranie většiny vůči menšinám. To přineslo USA všestranný rozvoj. Proto sem chce každý, kdo má něco v hlavě a touží se realizovat. Chtějí sem ovšem i ti, co v hlavě nemají nic - a těch je víc. I oni se touží podílet na ráji a koncentrují se v Demokratické straně, která jim to slíbila.

Byl i průběh a dopad posledních prezidentských voleb známkou sílícího politického antagonismu?

Určitě! Neřekl bych ale, že jde o politiku - o čistý marxismus. Ideologie vždy odráží aktuální stav technologií a nejdůležitějším prvkem dneška je přenos informací. Ty už ale nejsou v rukou vlády! Patří oligarchům, kteří tak jsou - aspoň v Americe - silnější než stát.

Nebezpečí tedy vidíš v tom, že levičáctví ovlivňuje společnost v oblasti komunikace?

Neřekl bych, že jde o levičáctví, spíš o anarchismus. Ti oligarchové šli z univerzitních lavic přímo k obřímu bohatství a teď chtějí ideologii svých studentských let přenést do života. Ale lidská společnost nefunguje bez korelace snů a reality, a proto nastává stav totální anarchie. Mají v rukou komunikace Google, Twitter, Facebook, TikTok a další, ale když ty technologie vyvíjeli, netušili, jak obrovskou moc budou mít. Teď ji mají, a tím i možnost fungovat jako „Utilities" - její nástroj. Původní myšlenkou byla ale svoboda a to, že budou „public Utilities" - veřejnou službou, kanály informací, zpráv a komunikace. Ty jsou teď pod vlivem firem, jež řídí třiadvacetiletí frackové a kontrolují, co smíš a nesmíš říct. Je to stejné jako to, co jsem zažil v Československu za komunismu, a horší než za studené války. Platí to i pro televizi, tisk a rádia, i když jejich podíl se zmenšuje. Moc větší, než měli komunisté, teď nemá government, ale oni.

Jaký vliv na to má imigrace a měnící se demografie ve prospěch hispánské a afroamerické populace?

Silný! Mám firmy v Americe, Evropě i v Asii a vím, že svoboda podnikání jako tady jinde neexistuje. Průzkumy ukazují, že ze 7,761 miliardy lidské populace se chce 750 miliónů z místa původu vystěhovat - z toho 165 miliónů do Ameriky! A nejvíc lidí chce odejít z Afriky a Jižní Ameriky. V Americe žije asi 50 miliónů lidí, kteří se tu nenarodili, ale jsou zde legálně, plus 32 milióny, jež jsou zde ilegálně. Jsou tam, kde je průmysl a práce. Na sever od Kalifornie jsou to high tech v Silicon Valley. Tam je hodně Asiatů, Indů, Číňanů a Japonců, zatímco v New Yorku žije všechno možné. Nejsem proti, Amerika je zemí imigrantů, ale minulé generace se asimilovaly. Dvojí občanství má dnes 80 procent imigrantů, kteří necítí loajalitu ani k USA, ani ke své zemi. Přišli jen kvůli prospěchu. Jsou jiní než ti, kteří založili USA, sepsali ústavu, bojovali za svobodu Ameriky i jiných zemí ve světových válkách a v té studené porazili Varšavskou smlouvu.

Zpočátku volby nevypadaly na Trumpovu porážku. Způsobily zvrat až události po zabití George Floyda?

Floyd?! Zločinec, narkoman, dealer drog a otec mnoha dětí, o něž se stará sociálka. Ty teď dostanou 27 miliónů. Při ohledání v něm našli třikrát víc metamfetaminu, než je smrtelná dávka. To klečení na krku se učí v policejní škole. Fakt je, že ten policajt na něm klečel trochu dlouho, ale příčina smrti to nebyla. Floyd zrovna vyšel po letech z vězení, kde skončil, když mířil těhotné ženě na břicho a vyhrožoval, že jí zastřelí dítě, nedá-li mu na drogy. Dnes se po něm jmenují ulice a šéfové megafirem tvrdí, že by toho vzácného člověka chtěli jako ředitele! Jen do voleb udělaly BLM a Antifa na 172 demonstrací plných žhářství a rabování. Byla zabita a zraněna řada lidí, policisty nevyjímaje. Škody za dvě miliardy! V televizi vidíš, jak BLM vyrabují obchod, a jejich zakladatelka řekne, že jsou to reparace, jež bílí černým dluží. Ze zakladatelek se zatím staly majitelky rezidencí za stamilióny, daleko od bydlišť členů BLM, kteří bojují za svá práva vyprazdňováním polic Walmarků. Vypukla hysterie strhávání pomníků Lincolna, Washingtona, Kolumba a dalších. Chtějí měnit názvy vojenských základen, mj. Fort Bragg, kde jsem sloužil jako tisíce jiných, než na Quadalcanalu nebo v Normadii padli za svobodu země, kterou bojovníci BLM nenávidí. Chtějí ta jména americké historie smazat, protože zemi bez historie je lehčí indoktrinovat a pak vykládat lidem voloviny. Jako to dělali komunisti!

Opravdu doteď věříš, že volby 2020 byly poprvé v historii Ameriky zmanipulované?

Aby ses nemýlil, Amerika má za sebou dlouhou historii podrazů u voleb. Patří k nim i volba Johna F. Kennedyho, jenž se dostal k prezidentství díky otcovu spojení s gangstery v Chicagu. Volby v Kalifornii? Známá, která žila s manželem na Floridě, žije již 14 let v Kalifornii a manžel je pět let mrtev. Od ledna bylo rozesláno 110 miliónů volebních lístků pro hlasování poštou - i na Floridu. A co myslíš!? Ta moje známá i s manželem, jenž je pět let mrtev, je dostali taky! Takže mohli volit jak na Floridě, tak v Kalifornii - oba! Volit může prakticky každý. Podle zdejšího zákona můžeš žádat o řidičák i jako ilegál a při tom zaškrtnout, chceš-li volit, nebo ne. Pravda, měl bys zaškrtnout, zda jsi občan USA, nebo ne, když na to ale „zapomeneš" a volíš, nic se neděje. Bez prokazování totožnosti ti na tvou adresu, i když tam nebydlíš, pošlou volební lístky, tam je někdo vyplní a pošle. A stejně to funguje i v dalších státech ovládaných demokraty.

Jak to, že to tedy neodhalily soudy?

Marxmédia oznámila, že soudy zamítly Trumpovy žaloby pro nedostatek důkazů. Pravda je taková, že soudy se po kraválech a ztrátách na životech i majetku důkazy neodvážily ani hledat. Ve městech byly obchody zabarikádované, protože bylo jasné, že se BLM a Antifa vzbouří a stejně neuznají, že Trump vyhrál.

V čem byl podle tebe pozitivní přínos Donalda Trumpa?

Trumpův úkol - Make America Great Again - byl odpovědí na osm let Obamy, který Ameriku de facto zničil. On je produktem šedesátých let a jeho zázemí se odrazilo i při jeho prezidentství - smlouva s Íránem, pařížská smlouva o klimatu i transfer amerického průmyslu do Číny. Trump vyjednal vyváženou hospodářskou smlouvu NAFTA mezi Kanadou, Mexikem a USA a odstoupil od pacifické hospodářské smlouvy, která znamenala odliv průmyslu z USA do Číny. Byl to on, kdo zrušil smlouvu s Íránem, umožňující mu vývoj jaderných zbraní i balistických raket. Trump naplnil usnesení Kongresu z roku 1995 a přemístil ambasádu USA do Jeruzaléma, vyjednal mír mezi šesti arabskými státy a Izraelem a byl první hlava státu, jež obvinila Čínu z krádeží patentů. Snížením daní přispěl k rozkvětu USA, nižší nezaměstnanosti, nejvyššímu přírůstku HDP i modernizaci armády, kterou Obama zdecimoval.

Byla úspěšnější jeho vnitřní, nebo zahraniční politika?

Jeho zásluhou přestala být Amerika po padesáti letech závislá na dovozu energií. Stalo se tak díky ropovodu z Kanady, jehož stavbě Obamova vláda bránila. Dřív dovážela Amerika milióny barelů ropy denně a kvůli tomu ji OPEC držel pod krkem. Jeden z prvních kroků Bidena byl, že zakázal v projektu pokračovat, přestože stál miliardy a přinesl patnáct tisíc pracovních míst. Warren Buffett, Bidenův mecenáš, jehož společnost je zainteresována v železniční dopravě ropy, se tak má na co těšit.

Ještě se vraťme k tvému popisu Ameriky. Co je důkazem tvého tvrzení o sílícím rasovém konfliktu s marxistickým podtextem?

Důkazem je i existence tzv. blackcaucus - černého výboru v Kongresu i Senátu, proti němuž nestojí žádný „bílý výbor''. Existují „černé" univerzity, kde nechtějí bělochy, ale není škola, která by prohlásila, že je „bílá". Pravidla o vládních kontraktech umožňují firmám vlastněným černochy podat nabídky s cenami vyššími o deset procent, než nabízí „bílá" konkurence. Zmínka o stejné možnosti pro bělochy z tebe udělá ihned rasistu. Při zkouškách na školu lze mít test score o hodně horší, jsi-li černoch. Zažil jsem to, když šly na univerzity moje dcery. Ve státních listinách musíš uvést rasu kvůli případnému povyšování a diskriminace proti bílým se už začíná obracet i proti Asiatům. Trump vyvolal soudní řízení proti Harvardu a Yale za to, že nepřijímaly Asiaty, kteří plní lavice univerzit díky svému nadání a píli. Po nástupu Bidena byla tato soudní řízení ihned zastavena. Bidenovo prezidentství zkrátka znamená konec rasového míru ve Spojených státech.

Může dojít ke zbrzdění těch marxisticko-anarchistických tendencí, o kterých mluvíš?

Těžko. Prezident Biden je loutkou svých donátorů a anarchistické levice viceprezidentky Harrisové. Jako zbraň k prosazení cílů používají za kontroly sdělovacích prostředků a nadnárodních společností černochy a jejich rasismus naruby. V zájmu Big Tech jdou kontakty mezi lidmi jen těmi prostředky, jež kontrolují. Zkrátka 3. listopad 2020 je pro USA totéž, co byl 25. únor 1948 pro Československo. Amerika, kterou jsme znali, už neexistuje!

Jak se dnes, s odstupem času, díváš na povolební útok na Kapitol? Je ostudou Ameriky?

Ano, ale větší ostuda je útok na Bílý dům předtím, za nějž nikdo pronásledován není. Do Kapitolu vpadlo tři sta lidí, jen zlomek ze statisíce lidí na Trumpově projevu. Dnes i FBI říká, že útok byl proveden anarchisty obou stran. Ten převlečený za bizona je krásný příklad lůzy, která útočila. Jde o lidi mentálně blízké fotbalovým rowdies, pro něž je hlavní dělat cirkus a ničit.

Čeho se obáváš od prezidenta Bidena a demokratů?

Má pověst zkorumpovaného plagiaristy a přezdívku Mr. 10 %. Desetiletí zpeněžoval pozici v Senátu i funkci viceprezidenta. Byl zvolen prezidentem díky potlačení informací o jeho korupci. Pomohli mu i Číňani, s nimiž rodina udržuje vřelý styk a od nichž syn Hunter dostal deset miliónů dolarů za kontakt s otcem. Záznamy těch akcí i obchodů Bidena, když byl Obamovým viceprezidentem, jsou dostupné FBI i ministerstvu spravedlnosti. Jenže FBI ani CIA si už nezaslouží dřívější reputaci. Obě bojovaly proti Trumpovu zvolení a staly se málem složkou Demokratické strany. Co říct k tomu, že Obama jmenoval šéfem CIA Johna Brennena - člověka, jenž v roce 1976 volil na úřad prezidenta USA tehdejšího šéfa amerických komunistů Guse Halla?!

Pojďme dál. Jakou roli sehrál v americké politice covid?

Trump přes odpor demokratů hned po objevu covidu zakázal cestování z Ameriky do Číny i do Evropy. Udělal to v době, když Nancy Pelosiová, předsedkyně Sněmovny reprezentantů za demokraty, chodila v San Francisku demonstrativně do čínské čtvrti a o Trumpovi tvrdila, že je xenofob a rasista. Nařídil dekretem vývoj, výrobu i úhradu dvou třetin výdajů na vakcíny u Pfizera, sto procent u Moderny a Johnsona & Johnsona a nakoupil milióny a milióny dávek. Imunolog Anthony Fauci spolu s demokraty tvrdil, že vývoj bude trvat tři až pět let a že Trumpův hazard bude stát tisíce životů. Biden a jeho viceprezidentka Harrisová prohlásili, že „jeho" vakcínami se nenechají očkovat. Proto se dodnes černoši a Jihoameričané, kteří jsou tu ilegálně, odmítají očkovat, neboť věří, že „bílý muž" vymyslel vakcínu k vyhlazení „černé rasy". Biden i Harrisová se ovšem ihned po inauguraci nechali očkovat. Trump nařídil udělit firmám vyvíjejícím vakcíny nouzovou certifikaci a vakcíny slíbil do voleb. Slib splnil o pár dní později - řekneme si proč -, ale i tak byly při nástupu Bidena očkovány více než tři milióny Američanů zdarma. K tomu všemu přišel Biden „jak slepej k houslím"!

Proč tedy podle tebe splnil slib až po volbách?

Washington je močál plný hladových politických krokodýlů obou stran, jež farmaceuti léta krmí. A mají tak silnou lobby, která tlačí na government, aby nakupoval za jejich ceny. Hele, pilulka viagry stojí v USA až 17 dolarů, v Indii méně než dolar a totéž v Kanadě! Trump slíbil, že donutí farmaceuty, aby snížili ceny, s tím, že domácí ceny nesmějí být vyšší než ty, za něž léky prodávají jinam. Farmaceuti se mu pomstili tím, že i když vakcínu měli včas, Pfizer zveřejnil výsledky klinické studie až po volbách. Splnění slibu by totiž pomohlo ve volbách Trumpovi.

V Evropě mají úspěch populisté bez zkušenosti, politické brzdy a odpovědnosti. Je aspoň toho Amerika uchráněna?

Evropa je socialistická už léta, což souvisí s plíživým návratem diktatury proletariátu a tím, že lidé volí hlavně to, co kandidát slíbí. V Německu se tomu říká Vermogen Umverteilung - přerozdělení štěstí. Začalo to pádem berlínské zdi i komunismu. Sjednocené Německo?! Nech si o něm zdát! Je jich teď víc než osmdesát miliónů, že? Jako když sliješ přes šedesát litrů mléka a sedmnáct litrů rudého inkoustu. Jak to mléko může vypadat?

Hovoříme spolu ještě před ohlášeným setkáním Biden Putin v Ženevě. Co si od něj slibuješ?

Nic! Nepůjde o setkání soupeřů stejné intelektuální a mentální úrovně. Biden přiveze v kufrech jen neslavnou historii summitu Putin-Obama, tzn. ruskou podporu separatistů na Ukrajině, vojenskou intervenci a obsazení Krymu či přímé angažmá na Středním východě, explicitně v občanské válce v Sýrii. Vše bez špetky ruského zájmu jednat o tom. Také přátelské gesto vůči Putinovi, stažení Trumpových sankcí proti Moskvě za stavbu plynovodu Nord Stream po dně Baltského moře, se dočká jen pochvaly přátel z Berlína a úsměvu Putina.

Je takové setkání užitečné pro světovou politiku? Pro Ameriku?

Naprosto, pokud by ovšem byla Amerika zastoupena osobností, jakou byl minulý prezident! Rusko sice není dnes tím, čím byl Sovětský svaz, ale přesto je důležitým komponentem světového dění. Amerika je sice stále jediná hospodářská i vojenská světová velmoc, ale musí čelit nejen problémům s Čínou, Iránem a Severní Koreou. Potýká se současně i s vlastními vážnými vnitropolitickými problémy, v nichž jde o existenci Ameriky samotné -tak, jak ji svět znal.

Udělal Biden, respektive demokraté od voleb kroky, které by tě přes výhrady, jež k nim máš, příjemně překvapily?

Hodné sledování jsou jen dny zbývající do kongresových voleb 2022, které by mohly přinést změnu v obsazení křesel v obou komorách a zbrzdění pádu amerického snu, jenž trval od 4. července 1776 do 3. listopadu 2020.

Sleduješ situaci v Česku?

Narodil jsem se tam a není mi to lhostejné. Odešli jsme z Československa, abychom se vrátili. Sametová revoluce udala směr do budoucnosti a lituji, že ta příležitost byla promarněna. Ve světové politice Česko nehraje žádnou roli a v Evropské unii, kde hlavní roli hraje Německo, je jen jednou ze sedmadvaceti zemí. Unie by měla smysl jako hospodářské společenství, což byl původní úmysl, ale stává se stále víc politickou unií. Fajn, ale aby to fungovalo, musela by mít centrální měnu a společnou fiskální politiku. Jenže nelze mít společnou fiskální politiku, když nemáš společnou politiku jako takovou, což v EU nejde. To pak ohrožuje existenci eura a navozuje otázku, jak dlouho to může fungovat.

A co říkáš zdejší kauze Vrbětice?

Vrbětice mi připadají archaické a „nehodné" Vladimíra Putina, jehož tým předvedl v Americe na Colonial Pipeline, jak se takové operace dnes dělají.

(Společnost Colonial Pipeline zaplatila nedávno hackerům výkupné po kybernetickém útoku, který zastavil provoz sítě potrubí přepravy ropných produktů v USA. Hackerská skupina DarkSide má zřejmě základnu v Rusku či východní Evropě, jak uvedl v projevu k incidentu prezident Joe Biden; pozn. red.)

Česká republika dosáhla svým způsobem ojedinělého úspěchu, když se spolu s USA dostala jako jediná na ruský seznam „nepřátelských zemí". Co tomu říkáš?

Jo, dobrý! Jen škoda, že to nepřišlo dřív, třeba v roce 1948... (Směje se.)

Považuješ kroky české vlády v diplomatickém konfliktu s Ruskem za odpovídající?

Vrbětice byly každopádně brutálním zásahem do záležitostí svrchovaného státu, člena Evropské unie, a já se spíš ptám: „Kde jsou její členové a jejich reakce?!"

Hned si také ale odpovím: „Já vím, Nord Stream má přednost!"

Na začátku příštího roku tě čeká víc než úctyhodné jubileum, devadesátka! Je něco, co si v skrytu duše přeješ?

Já jsem neměl nikdy žádná zvláštní přání. Pokud bych nějaké měl, určitě bych si přál prožít život tak, jak jsem ho prožil. Snad aby Amerika byla zas tou Amerikou, do jaké jsem kdysi přišel, a pro svět tím, čím byla - majákem svobody a možností pro každého. Tím myslím pro Američany, protože nemůže pojmout osm miliard lidí.

V jednom z našich rozhovorů jsi řekl, že ničeho nelituješ a nic bys neměnil. Je ale místo nebo čas, kam by ses chtěl aspoň na chvíli vrátit?

Rád bych se někdy vrátil do Čech. Do Prahy, Lošan i na Slovensko do Tater. To by mě s odstupem času zajímalo, když jsem tam nebyl sedmdesát osm let.

AUTOR JE PUBLICISTA,

PRODUCENT A SCENÁRISTA,

NAPSAL ŘADU KNIH,

MJ. MAŠÍNI: VE STÍNU ŠIBENICE,

LVÍ SILOU, VZLETEM SOKOLÍM

PRAVIDELNĚ PŘISPÍVÁ

NA REFLEX.CZ

 

Kontakt

Zemědělská společnost Chrášťany s.r.o.

zschrastany@seznam.cz

Chrášťany 172
p.Kněževes
27001

606 850 755 -ředitel
721 080 613 -hlavní agronom
602 400 701 -chmelař,agronom
732 620 444 -pozemky
(evidence,nájem,pacht,koupě pozemků)
728 399 733 -hlavní mechanizátor,chmelař
313 582 308 - účtárna
313 582 931

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode