Kapitalismus bez kapitálu a kapitalistů - ČR včera, dnes (i zítra?)

09.03.2014 15:51

Kapitalismus bez kapitálu a kapitalistů - ČR včera, dnes (i zítra?)

 

Píšeme svůj názor na základě analýzy Pavla Kohouta (LN 18.2. 2014), ve zktratce (redukováno) se tam dozvíme, že:

1) ČR má nadprůměrnou nezaměstnanost, která je na úrovni nejméně 10 % a neklesá, např. Švýcarsko má 3 % nezaměstanost.

2) Nezaměstnanost je vysoká, protože pracovní síla je ve srovnání s okolím extrémně drahá - ČR má v rámci EU jedny z nejvyšších daní z mezd, které se maskují jako pojištění - zdravotní, sociální (ano, platíme nejvyšší daně, ale do důchodu se dostaneme jen se svojí urnou, jiná forma nebyla finančními matematiky České správy sociálního zabezpečení dopuručena.)

3) Někteří dnešní "dělníci, rolníci či pracující inteligence " a podnikatelé vyrobí stejně tun pšenice, aut či jiných nehmotných služeb za opravdu produktivní směnu, ale proč neberou stejně jako třeba v SRN?

4) Paradox dle bodu 3 je dán tím, že ekonomika výroby aut např. ve Škodě Mladá Boleslav je nastavena tak, že dividendy jdou z ČR do SRN (naopak to nefunguje) zejména vysokým manažerům, kteří tyto peníze utratí opět v SRN a navyšují odměny ostatním, na nich závislých profesím a službám. Nechceme vůbec spekulovat o vztazích v systému matka Wolkswagen a dcera Škoda, ale jistě má místně příslušný FÚ odborníky, kteří to přezkoumají (nebo ne?).

Náš názor je takový, že vyhubení či omezení kapitalistů a národního kapitálu v ČR způsobuje, mimo jiné, nemožnost získat od nich daně (když už by chlapci nezbední nedanili, alespoň by utráceli...). Není totiž koho a co danit, není kdo by utrácel a dal peníze jiným. Někteří i věhlasní podnikatelé (omylem jsou i nazýváni rádoby "baťovští") se nám raději daňově stěhují a "optimalizují " např. do Nizozemí, ale i jinam. Považujeme to za neetické, nevlastenecké - asi již prázdný pojem - představte si, co je vlastně "vlastenec v soustátí EU" - dost divná představa - a na takovéto jedince by mělo být nahlíženo " skrz prsty". Daňové úřady SRN jsou na  toto mimořádně citlivý. Když už musíme někoho zmínit, tak i ten LINET se nám asi částečně přestěhoval, prý je tam lepší legislativa a vůbec..nebo se pleteme? No, a tak to musí odnést ten zbytek, co nemůže nebo nechce nikam utéct a daní se:

a) práce - viz nejvyšší zatížení mezd daní v EU

b) spotřeba - jedna z nejvyšších daní DPH v EU

- neštěstí pro budocnost ekonomiky ČR je "odvozenost" od jejích "ovladačů" z jiných destinací a "montážní" preference politických stran zprava či zleva při lákání "cizího" (ne našeho, ten je jim asi šumák) kapitálu.

Musíme se snažit o stejnou činnost a stejně vyrobené auto, tunu produktu chtít umět, a s pocitem že  je to správné řešení, prodat na cizím trhu (na vlastním, až na to budou spoluobčané mít), jakož jej i ovládnout. Není například milá představa dividend z Wolkswagenu (Českou spořitelnu a.s., kterak kasíruje Spaarkase z Rakouska - teď je to, bohužel úplně naopak - jmenujeme jen náhodou a jiné podniky raději již neuvádíme...) Tento obrácený "zlatý déšť" by umožnil snížit minimálně cenu práce možná o polovinu, nebo danit jen tak, aby se neřeklo a nevyšli jsme ze cviku - symbolicky, vážení daňoví kolegové!

Hlavně však musíme mohutně vyrábět a exportovat výrobky na vysoké technické úrovni, co je vymyslí vlastní inženýři a vyrobí vlastní dělníci. Nebýt korumpováni a ovládáni dotacemi, které způsobí hluboký ekonomický spánek a ovládnutí našeho prostoru ekonomickým agresorem (válka, jiná forma nepřátelského převzetí je pak již zbytečnost) z jakéhokoliv prostoru.

Zajímavý, a to nadmíru, je také historický pohled na výši daní, kdy významný český historik Vlastimil Vondruška uvádí tvrdá data a shrnuje vše do jedné věty: "Jsme nejvykořisťovanější generací za posledních 1000 let". Toto zjištění pak dokládá  syntetickým ukazatelem, od kdy je den daňové svobody (den daňové svobody - daňové prázniny - od kdy už dělá každý sám na sebe). Zajímavé je srovnání daní od raného středověku dodnes. Zjistíme, že daňové prázdniny začínali dne:

- v ranném středověku, České království - 15.2.

- v době barokního temna a poroby českého národa, Čechy - 15.5.

- rok 2011, ČR (EU, jiní jsou na tom hůře i lépe) - 10.6.

Podrobnosti najdete na:

www.dropbox.com/s/lle3ajdl2zafome/Evropsk%C3%A1%20civilazace%20zanikne-Vlastimil%20Vondru%C5%A1ka%2CT%C3%BDden%2C2013.pdf

www.revuepolitika.cz/clanky/1485/

prehravac.rozhlas.cz/audio/2923058



 

 

Kontakt

Zemědělská společnost Chrášťany s.r.o.

zschrastany@seznam.cz

Chrášťany 172
p.Kněževes
27001

606 850 755 -ředitel
721 080 613 -hlavní agronom
602 400 701 -chmelař,agronom
732 620 444 -pozemky
(evidence,nájem,pacht,koupě pozemků)
728 399 733 -hlavní mechanizátor,chmelař
313 582 308 - účtárna
313 582 931

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode