Poplach na trzích komodit - ceny obilí porážejí všechny své předchozí mantinely

17.08.2021 08:31

Poplach na trzích komodit-ceny obilí porážejí všechny své předchozí mantinely

 

Zdroj: https://www.agrarheute.com/markt/marktfruechte/getreidepreise-so-hoch-nie-zuvor-marktschock-folgen-584425
Dne 16.8. 2021

 

Spouštěčem byla zpráva USDA z minulého týdne, která předpovídala celosvětově velmi napjatou situaci v dodávkách, a tím spustila další velmi prudký skok v cenách na trzích.

© Olaf Zinke 

Minulý pátek ceny pšenice na futures trhu opět téměř dosáhly rekordních úrovní od začátku května. A nový týden začíná v předtržním obchodování s tím, že ceny stále rostou.

 

V pátek cena pšenice na Matifu (září) ukončila obchodování s plusem 8,75 EUR při 254,50 EUR za tunu. To znamená, že ceny pšenice téměř dosáhly posledního rekordního maxima od začátku května.

Na velkoobchodním trhu a exportním přístavu v Hamburku se ve stejný den potravinářská pšenice prodala za 256 eur/t. V nejdůležitějším francouzském exportním přístavu Rouen byla chlebová pšenice v pátek kótována na 258 EUR /t

V pátek bylo v Hamburku nabídnuto 217 EUR za tunu krmného ječmene - o 10 EUR více než před týdnem. Dodavatelé ječmene dostali ještě více peněz (kvůli jejich vývozu do Číny) ve francouzských exportních přístavech - konkrétně 245 eur za tunu. To by mělo také dále vytáhnout ceny německého ječmene nahoru.

V pondělí odpoledne jsou ceny za krmný ječmen v Hamburku 233 EUR za tunu - v pátek velmi jasné plus. Pšenice chlebová je v pondělí odpoledne uváděna ve vývozním přístavu Hamburk na 256 EUR za tunu a krmná pšenice na 254 EUR za tunu.

Šok na trhu ještě není zpracován - výbušná situace

© Olaf Zinke 

V Chicagu již ceny pšenice překonaly poslední maxima ze začátku května v pátek. A předobchodování v USA začíná dalším nárůstem v novém týdnu

 

V Chicagu již ceny pšenice překonaly poslední maxima ze začátku května v pátek. 

Americké ministerstvo zemědělství minulý týden výrazně snížilo svoji prognózu globální produkce pšenice v letech 2021/22, kvůli ukončení zásob a vývozu, přičemž citovalo špatné počasí v Rusku, Kanadě a USA.

Nepříznivé počasí také ovlivnilo výhled plodin v Evropské unii, což přispívá k potenciálně „výbušnému“ výhledu globálních dodávek, uvedla analytická firma Strategy Grains ve svém výhledu trhu minulý týden. USDA také revidoval svůj odhad produkce kukuřice v USA směrem dolů více, než většina analytiků očekávala. Nižší výnosy plodin v Rusku a Kanadě, poškození severoamerické jarní pšenice suchem a silné srážky během sklizně v Evropské unii výrazně zvýšily nejistotu ohledně globální sklizně obilí a možného vývozu.

Změněná situace také znatelně mění úroveň nabídky a poptávky na peněžních trzích. To se týká zemědělců i obchodníků s obilím a velkých dovozců - například Číny.

Počasí způsobuje, že se sklizeň evropské pšenice zmenšuje

© stock.adobe.com/Dal930

Analytici ve společnosti Strategy Grains zrevidovali evropskou úrodu pšenice i ječmene. - Kvůli počasí.

 

Evropští analytici ze společnosti Strategy Grains minulý týden rovněž snížili prognózu sklizně pšenice a ječmene v Evropské unii. „Nepříznivé počasí ve velkých částech EU výrazně snížilo vyhlídky na sklizeň pšenice a ječmene, což přispělo k potenciálně výbušnému globálnímu výhledu dodávek obilí,“ uvedla analytická firma Strategy Grains.

Francouzská společnost ve své měsíční zprávě snížila prognózu produkce pšenice obecné v roce 2021 ve 27 zemích EU o 1,5 milionu tun na 131,5 milionu tun. „Mokré počasí a opakované silné deště během sklizně vedly k neuspokojivým výnosům ve Francii a Německu, zatímco vysoké teploty v červnu snížily výnosy v Polsku a severní Evropě,“ uvedla Strategy Grains. Podle analytiků bude revidovaná prognóza společné pšenice v EU stále o 12,7 milionu tun vyšší než produkce z předchozího roku Evropany.

Strategy Grains však také říká, že vyhlídky na sklizeň v jiných hlavních exportních regionech, jako je Severní Amerika a Rusko, se také výrazně zhoršily. Strategy Grains snížila svou prognózu globální produkce pšenice, včetně durum, o 14 milionů tun na pouhých 750,3 milionu tun. Navzdory vysokým cenám a šíření koronavirové varianty Delta bude globální poptávka po pšenici podle analytiků v letech 2021/22 nadále růst.

To by mohlo vést k tomu, že poměr zásob ke spotřebě v klíčových exportních zemích klesne na druhou nejnižší úroveň od roku 2012/13, uvedla Strategy Grains. Prognóza vývozu pšenice obecné z EU v hospodářském roce 2021/22 se ve srovnání s předchozím měsícem zvýšila o 1,7 milionu tun na 32,7 milionu tun, a to navzdory výrazně horší kvalitě pšenice při sklizni v EU, oznámila společnost. Protože: Pšenice je celosvětově velmi málo.

Do 8. srpna oznámila Evropská komise evropský vývoz pšenice ve výši 1,8 milionu tun - z toho 446 000 tun z Francie, 709 000 tun z Rumunska a 70 000 tun z Německa.

Celosvětově je ječmen také vzácný a drahý

© Olaf Zinke 

Ceny ječmene ve Francii jsou téměř o 20 eur vyšší než v Německu. Důvodem je velmi silný export do Číny. Ječmene je ale také v Německu málo - a ceny prudce stouply.

 

Strategy Grains také očekává, že podíl krmného zrna na společné sklizni pšenice bude výrazně vyšší než loni, což odráží dopad silných srážek na kvalitu pšenice. Prognóza produkce ječmene v EU byla také snížena o 2 miliony tun na 53,0 milionů tun ve srovnání s červencovým odhadem. Společnost zároveň snížila prognózu globální produkce ječmene o 7 milionů tun.

S ohledem na sucho, které způsobuje zmenšování sklizně velkého vývozce ječmene v Kanadě, byl podle analytiků trh konfrontován s „výbušnými situacemi pro ječmen a pšenici“. Jedním z důsledků tohoto nedostatku je to, že poptávka výrobců krmiv po kukuřici se nyní znatelně zvyšuje - aby se vyplnily vzniklé mezery. To samozřejmě také zvyšuje ceny kukuřice. Na futures trhu v Paříži stojí v současné době kukuřice nové sklizně dobrých 220 eur za tunu. V nejvýznamnějším francouzském obchodním centru Bordeaux jsou vyvolávací ceny podobně vysoké.

Od poloviny července je pozorován významný nárůst evropských exportních aktivit pro krmný ječmen. Zásilky ve francouzském přístavu Rouen se v uplynulém týdnu znatelně zrychlily, zejména díky velmi dynamickým čínským nákupům. Ukazují to i velmi vysoké ceny francouzského ječmene 245 eur za tunu, které jsou dokonce vyšší než již tak vysoké ceny v Německu. Byly také hlášeny nákupy z Alžírska a dalších regionů.

Do 8. srpna oznámila Evropská komise vývoz evropského ječmene ve výši 1,4 milionu tun - 565 000 tun z Francie, 628 000 tun z Rumunska a 160 000 tun z Německa.

Kontakt

Zemědělská společnost Chrášťany s.r.o.

zschrastany@seznam.cz

Chrášťany 172
p.Kněževes
27001

606 850 755 -ředitel
721 080 613 -hlavní agronom
602 400 701 -chmelař,agronom
732 620 444 -pozemky
(evidence,nájem,pacht,koupě pozemků)
728 399 733 -hlavní mechanizátor,chmelař
313 582 308 - účtárna
313 582 931

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode